top of page
People in the bonfire.jpg

Open Biodiversiteitsroute Moerdijk zaterdag 25 mei 2024

Onze natuur barst van de plant- en diersoorten. Wil jij die soortenrijkdom leren kennen in de gemeente Moerdijk? Bezoek dan 1 of meer locaties tijdens de Open Biodiversiteitsroute Moerdijk op 25 mei van 10.30 tot 16.00 uur. Deze route wordt georganiseerd door de klimaatburgemeesters van Moerdijk tijdens de landelijke Week van de Biodiversiteit. Jong en oud zijn welkom.

De officiële opening van de dag is om 10.30 uur. Klimaatburgemeester Pascal Rijnart vertelt dan in de Bijentuin van imker Wim Rijnart aan de Nieuwe Weg 1 over de nieuwe activiteiten en biodiverse plannen zoals voedselbossen in Moerdijk. Wouter van As, beleidsmedewerker landschap en biodiversiteit van Gemeente Moerdijk, zal zijn plannen en ideeën rondom biodiversiteit toelichten. Op de locaties van de route zul je ook Moerdijkse imkers en andere natuurorganisaties aantreffen.

 

Deelnemende adressen en openingstijden (Op iedere locatie krijg je uitleg; vraag er naar bij de organisatoren hieronder):

 

1. Imkerij Bijeen, Wim Rijnart, Nieuwe Weg 1, Zevenbergen – Uitleg over plantenkas en bijen – Open van 10.30 – 16.00

2. Voedselbos Molenweg, Dick Ringelberg, Molenweg 17, Langeweg – Bezoek Voedselbos in aanleg, uitleg over ontwerp en de planten. Parkeer niet in de berm, maar bij de loods Molenweg 17 aan de kant tegenover de schuren, op de verharding! In de achterste loods is een ontvangstruimte met oa. het voedselbos-ontwerp; het voedselbos zelf ligt op een klein stukje lopen, ca 200 mtr (tip: neem laarzen mee, door de regen van afgelopen tijd kan het wat drassiger zijn). Open van 10.00 tot 16.00.

3. Biodiverse Tuin Natuurvenster.nl, Ronald van der Stroom, Achterdijk 49, Zevenbergen – In 2006 gerealiseerde Biodiversiteitstuin, orchideeënrijk grasland met poel. Ontdek de vele vogels en vlinders in de tuin. Open van 11.00 tot 14.00 (uitsluitend ieder heel uur een rondleiding, kom dus op het hele uur langs; 14.00 start laatste rondleiding, dus wees op tijd). LET OP! Kom op deze locatie echt op de fiets, want parkeren van auto's op de Achterdijk is niet zonder risico (!!!). Check ook https://dashboardbiodiversiteit.nl eens.

4. Imkerij Jac de Swart, Schansdijk 7, Zevenbergen, Bijen en biodiversiteit, vraag Jac naar de reeën en bevers die zijn natuurgebied van een halve hectare bezoeken. De dochters van Jac zijn ook actief in de imkerij en 1 van hen, Tessa de Swart zal als kunstenaar/imker ook exposeren vandaag. Check haar activiteiten op https://tessadeswart.nl/photography.html . Volg na het bruggetje op het terrein van Jac de pijl in de vorm van een hand richting de bijenstal. Open van 10.30 – 16.00

 

5. Wijntuin De Blaak, Catrina van Paradijs, Blaaksedijk 26, Fijnaart – In deze kleinschalige wijngaard en voedselbosrand wordt samengewerkt met de natuur. De eigenaren laten zich inspireren door de positieve effecten van syntropische landbouw. Tijdens dit bezoek zie je de diversiteit aan vogels, insecten en spontaan groeiende planten. Open van 10.30 – 16.00.

 

6. Camping Markdal, Sylvia Rutte, Molendijk 2, Standdaarbuiten. Op deze camping zie je hoe snel nieuwe natuur zich ontwikkelt. Er zijn plas- en drasbermen aangelegd, net als een moeraszone. Langs de oevers zijn hoekjes ontstaan waar dieren fourageren, verblijven en paaien. Open van 13.00 – 15.00.

 

7. Burgerinitiatief Natuurgebied Slobbegorsedijk, Jeanne Rommens, Slobbegorsedijk 26, Heijningen – In 2013 namen Michael Daamen en Jeanne Rommens zelf het initiatief om een natuurgebied van 0.8 ha bloemrijk grasland, moeras en voedselbos voor vogels achter hun huis aan te leggen. Het beste zicht op het ontwikkelde natuurgebied is vanaf Slobbegorsedijk 26. De ontstaansgeschiedenis zal op een Informatiebord op de dijk te lezen zijn, maar let op: Jeanne zal niet voortdurend op de dijk aanwezig zijn; hele dag toegankelijk van 10.30 – 16.00. Dronebeelden te bekijken via https://youtu.be/rWWCC6JgjPE?si=M0pFYXwAK-CgdpEm . Coordinatiepunt kijkpunt natuurgebied 51.640923,24 4.421760 . Coordinatiepunt kijkpunt ecologische verbindingszone (camping Mariendreef) 51.643871,4 4.418724 . 

Let op, de verschillende deelnemende Biodiverse plaatsen hebben een eigen bezoektijd, dus plan je bezoek slim! Een actuele lijst van de openingstijden van deelnemende locaties vind je op: https://rb.gy/ixcy86

 

Het meedoen met de route is op eigen gelegenheid en risico. Kom zo mogelijk op de fiets, vanwege het groene duurzame karakter van de dag en mogelijk beperkte parkeermogelijkheden op sommige locaties. Neem aub ook je eigen eten en drinken mee!

 

Naast de locaties hierboven waar je wordt ontvangen zijn er nog veel andere boeiende biodiverse plaatsen te bezoeken in onze gemeente, denk aan Fort Sabina, meerdere Tiny Forests, de ecologische verbindingszone waterloop Dintel - Tonnekreek, de bloemrijke akkerranden en bonte bermen, de natuur bij het Havenschap, de kinderboerderij in Zevenbergen en meer! Teveel om op te noemen eigenlijk, de Klimaatburgemeesters kunnen je verder helpen, spreek ze aan!


 

Wij verheugen ons op deze boeiende en leerzame dag.


 

De klimaatburgemeesters van Moerdijk:

Pascal Rijnart (klimaatpsycholoog), Yvonne Peters (zwerfafvalcoordinator), Ineke van de Weijgaert, Dimph Rubbens (Energiek Moerdijk), Petra Wevers

https://rb.gy/ixcy86

Moerdijk, 2024

bottom of page